Από τη Χίο στα Αστέρια», διαβάζω για την εκδήλωση με αυτόν τον τίτλο στις πρόσφατες Χιώτικες εφημερίδες!… Στην ίδια εκδήλωση προβλήθηκε και η ταινία τεκμηρίωσης με τίτλο «Κυνηγώντας πλανήτες για 60 χρόνια: Σταμάτης Κριμιζής» του Γιάννη Βαμβακά, η οποία έχει βραβευθεί στο Ντάλας των ΗΠΑ!
Αγαπητοί Φίλοι και Φίλες,
Καλά όλα αυτά, επειδή όμως δεν είμαι σίγουρος αν κάποιοι γνωρίζουν τον Σταμάτη[1] (τον κ. Κριμιζή εννοώ) όσο εγώ, θα προσθέσω ότι δεν ήταν ο δρόμος του (η διαδρομή του θέλω να πω) στρωμένη με τριαντάφυλλα. Θυμάμαι τον Σταμάτη, τον Αντώνη τον Χέλιο, τον Αντώνη τον Γλύκα, εμένα[2] και ίσως έναν ακόμη, να ανεβαίνομε ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών (με καλοσύνη και με καταιγίδες) το ανηφόρι στον Πάτο (συνοικία του Βροντάδου) και να πηγαίνομε στο σπίτι του Δασκάλου μας, του Μάρκου του Ψώρα, για να διδαχτούμε την αγγλική γλώσσα. Θυμάμαι ακόμα ότι ο Σταμάτης δεν ήταν παιδί Πλοιάρχου Ε.Ν., όπως εγώ και ο Αντώνης ο Χέλιος, ζούσε όμως αξιοπρεπώς με πατέρα (νομίζω) να δουλεύει στην Αμερική!
Πέρα από τα αγγλικά, παρά το γεγονός ότι ο πατέρας μου ήταν Παναγούσης (γεννήθηκε και μεγάλωσε στην ενορία της Παναγίας της Ερυθιανής), εγώ μεγάλωσα στην περιοχή του Αγίου Μάρκου και τελείωσα το Γ΄ Δημοτικό Σχολείου του Αγίου Μάρκου, έτσι στον… «ρουκετοπόλεμο» ήμασταν σε αντίθετα… στρατόπεδα! Ακόμα, δεν θυμάμαι τον Σταμάτη φανατικό ρουκετατζή (ρουκετοποιό), όπως δεν τον θυμάμαι να παίζει σε ομαδικά αθλήματα (ποδόσφαιρο, βόλεϊ, μπάσκετ) με πάθος!… Για τις επιδόσεις του στα μαθήματα δεν μπορώ να μιλήσω διότι δεν ήμασταν στην ίδια τάξη, μας χώριζαν τρία χρόνια!
Τον Σταμάτη (ενήλικες πια) τον γνώρισα από πολύ κοντά όταν χειρούργησα την πρώτη του γυναίκα!… Ευτυχώς όλα πήγαν πολύ καλά!
Τελειώνω με ένα ερωτηματικό. Διαβάζοντας ένα βιβλίο που ασχολείται με το αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα», διαβάζω μεταξύ των απολεσθέντων (70 στο σύνολό τους) 17 με χιώτικη καταγωγή, εκτός του θείου μου, αδελφού της μητέρας μου, υπάρχει και κάποιος «Κριμιζής». Δεν είμαι σίγουρος αν είναι συγγενής του Σταμάτη!…
Κλείνω το κείμενό μου με την επισήμανση ότι ενώ γνωρίζω από την ιστορία της Χίου και τη σχετική βιβλιογραφία πολλούς επώνυμους Χιώτες καλλιτέχνες, λογοτέχνες, ποιητές και ευεργέτες, δεν θυμάμαι άλλον που να έχει προσφέρει στην Επιστήμη όσα προσφέρει ο Ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής του…
Να μας ζήσεις Σταμάτη!
Με ΑΓΑΠΗ,
ο παιδικός σου φίλος,
Α.Ι. Τριπολίτης
Ιατρός
[1] Σήμερα (8/11/2022) γιορτάζουν κάποιοι Σταμάτηδες. Εγώ εύχομαι «Χρόνια Πολλά και Καλά» σε όλους!…
[2] Δεν θυμάμαι πώς εγώ, τρία χρόνια μικρότερος από τους υπολοίπους, μάθαινα μαζί τους τα πρώτα μας αγγλικά!